Zingen geeft energie en het brengt je in beweging

Zingen maakt gelukkig. Je kunt jezelf middels zingen uiten en het werkt bevrijdend.

Zingen met Parkinson(isme)!

Het AD 27-01-2018

Zingen zou met 1,7 miljoen koorzangers populairder zijn dan voetbal. En tijdens iedere voetbalmatch wordt er óók nog eens uit volle borst  gezongen!

Tijdens de afwas, in de auto of in een koor. Samen zingen is supergezellig. Geen wonder dat grote zangevenementen een hit zijn. Zingen is goed voor je onderlinge relatie én voor je brein.

RTL Nieuws 7 december 2016:

Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder weet haarfijn uit te leggen waarin samen zingen voor vrede op de achterbank van de auto zorgt, maar ook voor dat fijne gevoel van saamhorigheid. “Of het nu gaat om een groep militairen, een vriendenclubje of voetbalfans in een stadion, als mensen samen zingen komt het stofje oxytocine vrij. En die stof zorgt ervoor dat gevoelens van empathie versterkt worden. De band die je met de ander voelt wordt hechter.”

Maar daar blijft het niet bij. Door gezamenlijk te zingen prikkel je ook nog eens hersengebieden die ervoor zorgen dat je een gevoel van controle krijgt, legt Scherder uit. “De prefrontale cortex, een gebied voorin je brein, wordt geactiveerd doordat je tijdens het zingen bezig bent met synchroniseren. Je zorgt dat je op elkaar afstemt. De onderdelen van je hersenen die hier een rol in spelen, geven je het gevoel dat je grip op de zaak hebt, dat je dingen in eigen hand hebt.” Dat gevoel van controle en zelfredzaamheid is een zeer welkome bijkomstigheid.

De samenzang roept positieve emoties op, waardoor men zich sterker voelt en minder overgeleverd aan bv. een ziekte. Leuk is ook dat jong en oud baat hebben bij zingen in gezelschap.

Bij ouderen werkt een positieve prikkel juist de achteruitgang van hersengebieden tegen.

Muziekprofessor Grenville Hancox acht bewezen dat er van alles beter gaat in ons lijf als we zingen. Het is een manier om emoties te reguleren. Er zijn aanwijzingen dat zingen helpt bij het omgaan met chronische pijn. Zingen bevordert de zuurstofopname, is gunstig voor het cardiovasculaire systeem, het zou stress verminderen en bacterievorming in de luchtwegen tegengaan door een betere ‘ventilatie’. De zingende mens zou kortom alerter zijn, relaxter en minder vaak verkouden.

Bron: Volkskrant

literatuurgeschiedenis.nl

In de Middeleeuwen werd volop gezongen over van alles waarover we ook tegenwoordig nog zingen. Er zijn heel veel liefdesliedjes bewaard, maar de grootste groep zijn de geestelijke liederen. Daarbij zijn liederen over God en Maria en vooral ook heel veel kerstliedjes. Sommige daarvan worden ook in onze tijd met kerst nog gezongen, zoals het bekende Nu sijt wellekome Jesu lieven heer.

We groeien op met verhalen en liederen die we horen van anderen. 5000 jaar geleden begroeven de boeren hun doden in hunebedden. Ook toen vertelden mensen elkaar verhalen en zongen zij liederen.

Op het paard, vele duizenden jaren geleden, werd gezongen. Men legde in die tijd lange afstanden op de rug van een paard af. Men bracht verhalen over middels zingen. Denk aan de Troubadour en de Minstreel.

De Romeinen bezongen hun eigen geschiedenis. Bekend vanaf de eerste eeuw van onze jaartelling. Hoe men toen zong en waar de liederen over gingen, dat weten we niet.

‘’Hertog Jan van Brabant, die leefde in de dertiende eeuw, was een echte ridder: hij hield van vechten, hij was gek op vrouwen en hij maakte zonder moeite een liedje. Het kunnen maken en zingen van een lied hoorde er net zo goed bij als het bedreven zijn in vechten met zwaard en lans. Een ridder moest goede manieren kennen, en liederen maken was een daarvan. Jan van Brabant beheerste die kunst, zoals hij ook een uitstekende vechtersbaas was’’.

Men schreef vooral over de liefde en dan nog het liefst over liefdesverdriet. Liedjes zijn bij uitstek teksten om uit je hoofd te leren en te zingen als je vrolijk bent of droevig of opstandig. Of gewoon om het samen gezellig te hebben. Dergelijke liederen gingen van mond tot mond en werden soms pas na eeuwen opgeschreven. Het Lied van Heer Halewijn is er een goed voorbeeld van. Heer Halewijn zong zo mooi dat een ieder aan zijn zang gehecht raakte!